مشاوره گروهی یکی از شکلهای تاثیرگذار، بصرفه و محبوب مشاوره است که در ایران کمتر به آن پرداخته می شود. یکی از علتهای تاثیرگذاری بیشتر مشاوره گروهی، حضور اعضای دیگر با شرایط مشابه است که امکان به اشتراک گذاشتن تجربیات اعضای گروه، بازخورد گرفتن از اعضای گروه و همچنین امکان تمرین تکنیکهای روابط بین فردی در میان اعضا را فراهم می کند. افرادی که تجربه مشاوره گروهی را داشته اند می دانند که مشاوره گروهی، اگر به صورت درست و با پایبندی به اصول این روش اجرا شود، در اغلب موارد بسیار پربارتر از مشاوره فردی است و به ویژه در زمینه ازدواج و روابط موثر بسیار مفید واقع می شود.
تعداد اعضا در مشاوره گروهی
مشاوره گروهی انواع مختلفی دارد که با توجه به اهداف و روش به کار رفته در آن، مقررات و شرایط متفاوتی دارد. با این حال، معمولا در مشاوره گروهی تعداد اعضا نباید از پانزده نفر بیشتر شود. برای بعضی از گروه ها لازم است تعداد اعضا حتی کمتر از هشت نفر باشد. جلساتی که در آنها تعداد زیادی از افراد حاضر می شوند و حالت سخنرانی داشته و بیشتر رهبر گروه فعال است تا اعضا، مشاوره گروهی به شمار نمی آید. در مشاوره گروهی رهبر باید کمک کند همه اعضا مشارکت مناسب داشته باشند.
چرا بهتر است از مشاوره گروهی استفاده کنیم؟
مشاوره گروهی به شما کمک می کند با هزینه بسیار کمتر، تجربه و دانش بسیار بیشتری به دست آورید و بدون نگرانی از محدودیت زمانی جلسه مشاوره، فرصت کافی برای ارتباط با مشاورتان را داشته باشید. مشاوره گروهی چندین هفته ادامه دارد و در این مدت شما می توانید روی مسائل مختلف فکر کنید و در هر کدام از جلسات، پاسخ دغدغه هایتان را پیدا کنید. مشاوره گروهی معمولا شامل تمرینات گروهی، بحث گروهی، پرسش و پاسخ و بازیهای متناسب با موضوع گروه خواهد بود که همگی تجربه ای غنی و به یاد ماندنی را برای شما می آفریند.
در مشاوره گروهی چه چیزهایی تجربه می کنیم؟
در مشاوره گروهی، برخلاف چیزی که در بسیاری از کارگاه ها یا دوره های روانشناسی یا حتی جلساتی که با عنوان “مشاوره گروهی” برگزار می شود دیده اید، شما شنونده صرف نیستید؛ در واقع، بیشتر خود شما فعال هستید تا رهبر گروه. این فرایند کمک می کند به جای اینکه صرفا چیزهایی را به شکل تئوری بشنوید، عملا آنها را لمس و تجربه کنید. تجربیات شما در مشاوره گروهی پایدارند و تاثیر آنها تا مدتها با شما خواهد بود. البته اینطور نیست که رهبر گروه کلا منفعل باشد: آموزش مبانی اساسی، تکنیکها، بازیها و مدیریت بحثها و جریانات گروه بر عهده رهبران گروه است.
اغلب بهترین حالت برای مشاوره گروهی، استفاده از گروه های بسته است؛ به این معنی که اعضای گروه از آغاز تا پایان ثابت هستند و همگی در همه جلسات شرکت می کنند. این امر باعث می شود روند مشاوره گروهی به درستی شکل بگیرد و مراحل طبیعی گروه را طی کند. با این حال، گاهی بر حسب اهداف و روش گروه، مشاوره گروهی به صورت گروه باز انجام می شود و ممکن است در مراحل مختلف کار گروه، اعضای جدید به آن بپیوندند.
قوانین و مقررات مربوط به مشاوره گروهی چیست
مشاوره گروهی به طور کلی مقرراتی پایه دارد که به پیشرفت بهتر و تاثیرگذاری بالاتر مشاوره کمک بسیاری می کند. مهمترین قانون در مشاوره گروهی، پذیرش بدون شرط، عدم قضاوت یکدیگر و ایجاد فضایی امن برای گفتگوی آزادانه و بدون سانسور برای اعضاست. در صورتی که این حس امنیت و راحتی در فضای گروه ایجاد نشود، اعضا حرفشان را نمی زنند و در نتیجه مشاوره موثر نخواهد بود. علاوه بر این، اعضا باید نسبت به گروه متعهد شده و به مقررات آن از جمله زمان بندی، حضور فعال و … پایبند بمانند. قانون بسیار مهم دیگر در مشاوره گروهی، رازداری و حفظ اسرار دیگران است.
رهبر و اعضای گروه در همان ابتدای کار مشاوره گروهی متعهد می شوند که هیچ یک از حرفهایی که در جلسات گروهی مطرح می شود به هیچ شکلی خارج از درهای اتاق مشاوره بازگو نخواهد شد – حتی در بین اعضای خانواده یا بهترین دوستانشان. این امر به ایجاد حس امنیت در گروه کمک می کند.
آخرین دیدگاهها