• دسته‌بندی نشده
  • 0

علت مقاومت در برابر خدمات مشاوره و روان درمانی چیست

 

 

علت مقاومت در برابر خدمات مشاوره و روان درمانی چیست

علت مقاومت در برابر خدمات مشاوره و روان درمانی چیست

اغلب دیده یا شنیده اید که بسیاری از مردم بعد از این که به مشکلات روحی روانی بر می خورند و با پیشنهاد بعضی از اطرافیان که می گویند به مشاور یا روانشناس مراجعه کنند، مقاومت کرده و بعضا چنین اظهاراتی می نمایند: «من سالم هستم. مگر من دیوانه هستم که نزد روانشناس بروم؟»

طبق آماری که از منابعی همچون سازمان بهزیستی و رئیس انجمن روانپزشکی کشور اعلام شده حدود ۴۰درصد افراد جامعه ی ایران به انواع مختلفی از اختلالات روانی مبتلا هستند، یعنی ۴ نفر از هر ۱۰ نفر یا به عبارتی دیگر ۲ نفر از هر ۵ نفر. یعنی به طور تقریبی ما در هر خانواده ی ۵ نفری حداقل ۲ نفر دارای مشکل روانی یا رفتاری خواهیم داشت.

با این حساب اگر ضرورت داشتن خانواده و جامعه و روابط سالم را بدانیم، مسلما از کنار چنین خدماتی(به شرطی که توسط افراد ورزیده و حرفه ای) انجام شود به سادگی نخواهیم گذشت.

چون ورود افراد ناآگاه و غیر متخصص در حوزه خدمات مشاوره وضعیت را هم برای جامعه مشاوره و روانشناسی ایران و هم برای مراجعانی که برای کمک گرفتن از این خدمات مراجعه می کنند، در مواردی بسیار بد و آسیب رسان کرده است. کم نیست نمونه هایی که فرد به ظاهر مشاور، برای مثال فارغ التحصیل رشته ی فیزیک یا مکانیک است اما خود را مشاور تحصیلی و خانواده جا می زند و…

اما چرا بعضا برای مراجعه به مشاور و یا روانشناس مقاومت انجام می شود؟ علت مقاومت در برابر خدمات مشاوره و روان درمانی چیست
مشکل اساسی اینجاست که بسیاری از مردم از فرایند صحیح یک جلسه ی مشاوره و یا روان درمانی اطلاعات درستی ندارند و بعضا فکر می کنند که در جلسه ی مشاوره فردی که به عنوان مشاور نشسته فردیست که دیگران را نصیحت کرده و مثلا می گوید: «فرزندم! این کار هایی که شما انجام میدهی پسندیده نیست. شما بیستی این رفتارهایی که من می گویم را انجامن بدهی» در حالی که در جلسات مشاوره یا درمان چنین مواردی را نخواهید دید.

چرا که مشاوران و روانشناسان حرفه ای به خاطر جلوگیری از آسیب رساندن به مراجع، معمولا از دادن رهنمود های مستقیم به وی خود داری می کنند، بلکه مراجع را کمک می کنند تا مهارت هایی را آموزش دیده، اضطراب را کاهش داده، واقعیت ها را بهتر دیده و در نهایت تصمیم درستی را برای خود اتخاذ کرده و البته مسئولیت عواقب آن را نیز بپذیرد.(البته میزان فعال بودن مشاور و دادن رهنمود مستقیم بستگی به نوع مشکل مراجع دارد)

مورد دیگر نگرانی از حرف و حدیث مردم بیکار است که زندگی خود را رها کرده و در جستجوی نقطه ی ضعفی در زندگی دیگران هستند تا درباره ی آن به تجسس بپردازند و احتمالا انگ بیماری روانی را به فرد بزنند. نکته ی مهم در این باره اینست که افراد مختلف در دوره های مختلف زندگی خود ممکن است به اختلالات مختلف روانی و رفتاری مبتلا شوند.
نکته ی دیگری که باید اضافه شود اینست که بسیاری از مدیران، مهندسان، معلمان، پزشکان، سیاسیون، و نخبه ها در کشور های پیشرفته( و به تازگی در کشور ایران) همواره از کمک یک روانشناس برای زندگی شخصی و تصمیمات حرفه ای خود استفاده می کنند. و باز موردی که اهمیت زیادی دارد خودآگاهی افراد است که متوجه باشند که با افکار، احساسات و رفتار نادرستشان به خود و اطرافیان خود آسیب می رسانند. اگر فرد دارای این خودآگاهی باشد و متوجه باشد که احتمالا به تنهایی قادر به عبور از بحران پیش آمده نخواهد بود، به احتمال بیشتری از خدمات یاری رسان همچون مشاوره بهره خواهد جست.
نگرانی بعدی ترس از افشای اطلاعات و آلام شخصی فرد مراجع می باشد. در این باره گفتنیست یکی از پایه ای ترین اصول مشاوران و روانشناسان اینست که تمامی موارد مطروحه در جلسه ی درمان یا مشاوره محرمانه بوده و بدون رضایت و هماهنگی مراجع در اختیار افراد دیگر گذاشته نخواهد شد، به استثنای مواردی که جهت آموزش افراد با حفظ محرمانه بودن هویت مراجع صرفا از وقایع جهت آموزش روانشناسان یا مراجعان دیگر استفاده می شود.

You may also enjoy...