پدر خوب یا همسر خوب بودن؟
نقش پدران به جنسیت و سن کودک بستگی دارد. همچنین باور مادران نسبت به نقش پدر در پرورش فرزندشان نیز تأثیرگذار است. پدارن خوب در قدم اول همسران خوبی هستند. پیش از آن که به وظایف پدری خود بپردازید، اگر تلاش کنید رابطه خود با همسرتان را بهبود بخشید و وظایف همسری خود را به طور مناسب انجام دهید این مسئله به نقش پدری شما هم بسیار کمک میکند. فرزندانی که عشق و احترام پدران خود را به مادرانشان میبینند احساس امنیت و آرامش بیشتری دارند و در بزرگسالی مردان دیگر را بیشتر قابل احترام و اعتماد میبینند. این احساس موجب اعتماد به نفس بیشتری در فرزندانتان میشود.
مشارکت پدران در انجام مسئولیتهای خانه و تقسیم این وظایف بین پدر و مادر میتواند منجر به شکلگیری نقشهای جنسیتی به صورت انعطافپذیرتر برای کودکان باشد. پژوهشها نشان دادهاند کودکانی که منعطفتر با کلیشههای جامعه برای نقشهای زنانه و مردانه برخورد میکنند از سلامت روان بالاتری برخوردار هستند. پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش پدر و مادر را مطالعه کنید.
پدر خوب با فرزندان وقت میگذراند
پدران خوب با فرزندانشان زمانی را برای ارتباط مثبت اختصاص میدهند. این زمان جدا از زمان ارتباط مثبت همه اعضای خانواده با یکدیگر است و به ارتباط دونفره شما اختصاص دارد. اگر بیش از یک فرزند دارید سعی کنید زمانی جداگانه برای هرکدام از آنها اختصاص دهید.
1. پدر خوب بودن | بازیهای مشترک
برای گذراندن وقت مثبت میتوانید بازیهای مشترکی با آنها داشته باشید که مورد علاقه هردو شما است. برای این کار میتوانید لیستی از بازیهای مورد علاقه فرزندانتان را تهیه کنید و یا از منابع مختلف بازیهای جدید یاد بگیرید. توجه داشته باشید که کودکان مهمترین اسرارشان و دغدغههایشان را با شما در حین بازی و ارتباط مثبت شکل میدهند. برای اطلاع بیشتر از بازی کودکان کلیک کنید.
2. پدر خوب بودن | برنامه سفر و گردش
میتوانید برنامههای مشترکی برای سفر و گردش داشته باشید. سفرهای چند روزه به خاطر وجود چالشهای مختلف موقعیت مناسبی برای آموزش دادن مهارتهای مورد نیاز کودکان را توأم با لذت و تفریح فراهم میکند. همچنین گردشهای کوتاه در پارک یا ساحل و یا طبیعت را با فرزندتان برنامهریزی کنید.
3. پدر خوب بودن | آهنگهای شاد کودکانه
با فرزندانتان ترانههای شاد کودکانه مورد علاقهاش را همخوانی کنید و یا ترانههایی مخصوص خودتان داشته باشید تا با هم از آن لذت ببرید. گوش دادن به آهنگ همراه با فرزندان و همخوانی و رقصیدن با آنها منجر به ایجاد صمیمیت بیشتر میشود و به شاد بودن و حفظ سلامت کودکان کمک میکند.
4. مشارکت در تربیت فرزندان
برای پدر خوب بودن لازم در تربیت فرزندان و تصمیماتی که لازم است برای آنها گرفته شود مشارکت کنید. در صورتی که بیشتر تصمیمات در مورد تربیت فرزندان را به همسر خود محول کنید، از ارتباط مؤثر با آنها و معنا و مفهوم زندگی آنها باز میمانید و نقش خود را در زندگی فرزندانتان کمرنگ میکنید. لازم است در فعالیتها و تصمیمات به صورت روزانه مشارکت داشتهباشید و در امور جزئی هم حضور فعال داشتهباشید.
5. گوش دادن به فرزندان
منظور از گوش دادن به فرزندان تنها سر تکان دادن و لبخند زدن هنگام صحبت کردن آنها با شما نیست. پدر خوب، زمانهایی که فرزندش شروع به داستانپردازی میکند و از خیالپردازیهایش در مورد کارتونی عجیب با او صحبت میکند، با او همراه میشود و با ایجاد گفتگویی خلاقانه صمیمت خود با فرزندش را ارتقا میبخشد و علاوه بر این منجر به رشد و پیشرفت قوه تخیل و خلاقیت او میشود. پدر خوب زمانی که فرزندش ناراحت است و به شانهای برای گریستن نیاز دارد، به حرفهایش گوش میدهد و حمایتش میکند.
برقراری ارتباط مؤثر پدر با فرزند، اصلی مهم و اساسی
راههای برقراری ارتباط با فرزندان در مادر و پدر متفاوت است. پدران اغلب سعی میکنند با انجام فعالیتهای فیزیکی با فرزندان خود ارتباط برقرار کنند در حالی که مادران در برخورد با فرزندان خود بیشتر احساساتی و اجتماعی هستند و تمایل دارند بیشتر با آنها صحبت کنند. انجام فعالیتهای فیزیکی با فرزندان و مشارکت پدر و فرزند در کارهای مختلف، جست و خیز و همراه شدن با بازیهای کودکانه، منجر به تنظیم هیجانات و خلقیات کودکان میشود. کودکانی که با پدران خود ارتباط صمیمانهای دارند، از اعتماد به نفس بیشتری برخوردار بوده، اجتماعیتر هستند و در مدرسه و درسهای خود به گونهای سازگارتر از دیگران عمل میکنند.
این کودکان نسبت به سایرینی که کمبودهای عاطفی در ارتباط با پدر خود احساس میکنند، کمتر به مصرف الکل، مواد و رفتارهای ضد اجتماعی گرایش پیدا میکنند. بنابراین لازم است پدران حتی پیش از تولد فرزند آگاهیهای خود را افزایش داده و سبک ارتباطی مناسبی را در مورد فرزندان خود به کار بگیرند. پدران منبع قدرت و اعتماد به نفس فرزندانشان هستند و در شکل گیری شخصیت و آینده آنها نقش اساسی دارند.
پدر خوب نیازهای فرزندانش را میشناسد
پدران ایدهآل از همان دوران بارداری همسرشان در جریان نیازهای همسر و فرزندشان قرار میگیرند؛ معمولا علاقه بیشتری به حاملگی همسرشان نشان میدهند. زنانی که همسرشان در هنگام زایمان کنارشان حضور داشتند درد کمتری تجربه کرده و زایمان راحتتری داشتهاند. این توجه و مراقبت از فرزندان پس از تولد نیز باید ادامه یابد. مشارکت پدر در انجام کارهای مراقبتی از نوزاد مثل غذا دادن، خواباندن، عوض کردن پوشک و حمام کردن کودک میتواند به ارتباط مثبت بین پدر و فرزند و همچنین کاهش فشار این مسئولیتها بر دوش مادران نیز کمک کند.
در جریان رشد کردن فرزندتان حضور روزانه خود را در کنار او حفظ کنید. در مراحل رشد فرزند شما نیازهای او نیز تغییر میکنند. فرزند شما پیش از دبستان، در دوره دبستان، نوجوانی و جوانی نیازهای متنوعی را ابراز میکند. با دوستان صمیمی فرزندتان آشنا شوید و سعی کنید با والدین آنها نیز ارتباط داشته باشید.
در جریان فعالیتهای روزمره فرزندتان مانند انجام تکالیف، شرایط مدرسه، کلاسهای فوق برنامه قرار بگیرید. اما دقت کنید که این توجه، شما را تبدیل به والدین هلیکوپتری نکند. والدین هلیکوپتری یا بیشکنترلگر والدینی هستند که همیشه فرزندانشان را همراهی میکنند و مانند هلیکوپتری که بالای سر آنها پرواز میکند اعمالشان را در نظر دارند.
پدر در تنبیه و تشویق نظم دارد
پدر خوب بودن و تنظیم قوانین و قواعد محکم
بچهها با نصیحت شنیدن چیزی را یاد نمیگیرند اما با دیدن رفتار شما به سادگی از شما میآموزند. اگر قاعدهای را برای فرزندتان در نظر میگیرید برای تعیین آن از نظر خود او نیز استفاده کنید و در محیطی توام با مشورت تصمیم بگیرید. همچنین با همسرتان در تعیین این حدود توافق داشته باشید. پدران خوب پس از مشورت با اعضای خانواده درباره قوانین خانه، قواعد ثابت و مهمی را برای رفتار فرزندانشان در نظر میگیرند و در مورد آنها قاطعانه برخورد میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه قوانین در خانه کلیک کنید.
به نقات قوت و توانایی فرزندتان بیشتر از نقاط ضعف و اشتباهاتش توجه کنید. فرزندان شما بدون اشتباه کردن و آزمون و خطا چیزی را یاد نمیگیرند پس با وجود اعلام قواعد، به آنها فرصت اشتباه را هم بدهید. در برابر اشتباه آنها خشم خود را مدیریت کنید و سعی کنید رفتار پرخاشگرانه نداشته باشید. اما به آنها یادآوری کنید که بر اساس قرارداد قبلی شما نقض هر قاعدهای تبعات خاص خودش را دارد که باید فرزندتان آن را بپذیرد.
پدر خوب بودن | تنبیه همراه با رشد عزت نفس
مهمترین عامل برای شکلگیری عزت نفس فرزند شما احساس خواستنی بودن و ارزشمندی است. اگر میخواهید به این احساس لطمه نزنید، هنگام اعمال تنبیه به آنها بفهمانید که با وجود آن که برایشان ارزش قائلید و آنها را دوست دارید اما تنبیه را به عنوان نتیجه طبیعی رفتارشان باید بپذیرند. برای اطلاع از روشهای صحیح تنبیه کودکان و تشویق کودکان کلیک کنید.
پدران هم باید ابراز محبت کنند
نباید انتظار داشته باشید که فرزند شما بدون دیدن جلوه خاصی از محبتتان به علاقه شما پی ببرد. شاید بر اساس تربیت گذشته خود به شما گفته باشند که به عنوان پدر اگر به فرزندان خود محبت ظاهری نشان دهید باعث بیاهمیت شدن جدیت و نقش مدیریت شما در خانواده میشود؛ اما روانشناسان امروزه معتقند ابراز محبت ظاهری مانند در آغوش گرفتن کودک، بوسیدن، اظهار کلامی محبت و انجام کارهای مورد علاقه فرزندانتان میتواند به بهبود رابطه شما با آنها کمک کند و سلامت روان آنها را بهبود بخشد.
زمانه دیگر فرق کرده
برای بسیاری از پدران سخت است که خود را با سرگرمیها یا کارهای مورد علاقه فرزندانشان همراه کنند؛ اما اگر بپذیرید که به خاطر گذشت زمان به طور طبیعی علاقه فرزند شما در حیطههایی به خصوص با شما متفاوت است میتوانید خود را با آنها همراه کنید و سعی کنید بیشتر با زمینههای مورد علاقه او آشنا شوید. پدران خوب به فرزندانشان این امکان را میدهند که علائق خود را دنبال کنند و به دنبال تحقق رویاهایشان بروند. مشاوره کودک به شما کمک میکند تا حد متعادل محبت کردن را بیاموزید و نیازهای روحی روانی فرزند خود را در مقاطع مختلف سنی شناسایی و برطرف کنید.
چطور پدر خوب بودن را یاد بگیریم؟
برای افزایش مهارتهای مرتبط با فرزندپروری خود میتوانید از متخصصین روانشناس یا مشاوران خانواده کمک بگیرید. روانشناسان در جلسات مشاوره خانواده خصوصی سعی در ارتقاء عملکرد والدین دارند. در کنار افزایش مهارت به سلامت روان خود اهمیت دهید و برای خودتان زمان خاصی را اختصاص دهید. بهبود سلامت روانی شما به طور مستقیم به رفتار شما با فرزندتان و انتخاب سبک فرزندپروی اثر میگذارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سبک های فرزندپروری کلیک کنید.
آخرین دیدگاهها