نقش MBTI در انتخاب شغل جدید
آزمون MBTI یکی از معتبرترین آزمون های شخصیت شناسی در دنیا می باشد. افراد مختلف به کمک این آزمون می توانند با شناخت صحیح خود، در تصمیم گیری های زندگی اعم از تحصیلی، شغلی و … بهترین راه را انتخاب کنند. در این مقاله به افراد با شخصیت های مختلف کمک می شود که در انتخاب شغل راه درست را بروند.
شغل مناسب تیپ برون گرا (E) :
انتخابات کاری در طول زندگی آسانتر نمی شوند؛ بلکه چالش برانگیز تر می شوند و حتی گاهی اوقات نیازمند آن هستند که شما منطقه امن خود را رها کرده و یک سری تغییرات اساسی را بپذیرید. تیپ شخصیتی شما می تواند دیدگاهی را به شما ارائه دهد که بتوانید انتخاب های درست تری را انجام داده و با دیگران، محیط کاری، وظایف و نقش هایتان تعامل بهتری داشته باشید تا بهترین تناسب با ترجیحاتتان را پیدا کنید.
برونگراها معمولا از تعامل با مردم، حرکت رو به جلو از طریق انجام دادن سریع کارها و بدست آوردن نتایج با کامل کردن کارها لذت خاصی می برند. اگر شما یک برونگرا هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- آیا افراد معمولا در قالب تیم با یکدیگر کار می کنند؟ این تیم ها از چه طریقی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند؟
- تصمیم ها با چه سرعتی اتخاذ می شوند؟
- پیش از پیاده سازی و اجرای کارها چه مقدار اطلاعات و تجزیه و تحلیل و نیز چند سطح از موافقت مدیران وجود دارد؟
- این تیم ها چه نتایجی را تولید می کنند؟
- این نتایج به چه روشی شناسایی و به دیگران انتقال می یابد؟
کنفوسیوس می گوید: “آن شغلی را که دوست دارید انتخاب کنید و دیگر لازم نیست که در طول زندگیتان حتی یک روز هم کار کنید.” هر چه بیشتر در مورد خودتان بدانید، انتخاب شغلتان نیز آسانتر خواهد شد.
شغل مناسب تیپ درون گرا (I) :
در سرتاسر عمر خود شما تصمیماتی مبنی بر توسعه کاری خود می گیرید و اینکه چگونه وقتتان را سپری کرده و چگونه کار خود را مدیریت کنید. در نهایت، این شما هستید که مسئولیت موفقیت شخصی و رضایت عاید از آن تصمیم را بر عهده دارید. سیستم ارزیابی MBTI به شما می تواند کمک کند تا با انتخاب شغل جدید یا بالابردن رضایتمندی از کار کنونی خود، زندگی خود را تغییر دهید.
اکثر درونگراها از محیط های کاری لذت می برند که کمی فضا و زمان برای اندیشیدن و فکرکردن داشته باشند، عوامل بیرونی کمتر کار آنها را مختل کنند، زمانی برای کار تنهایی داشته باشند و نیز زمانی در اختیار داشته باشند که پیش از پاسخگویی بر روی ارائه ها، تصمیمات و اطلاعاتی که ارائه می دهند فکر کنند. اگر شما یک درونگرا هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- آیا در محیط کاری شما امکان تمرکز وجود دارد؟
- شیوه چیدمان محیط کاری به چه گونه است؟ (دفتر شخصی یا دفتر پارتیشن شده)
- وقتی بر روی پروژه ای کار می کنید چه میزان استقلال عمل دارید؟
- نوع معمول ارتباطات به چه شکل است؟
- تیم کاری هر از چند گاه تشکیل جلسه می دهند و چه نوع دستورکاری استفاده می شود؟
- تصمیمات گروهی به چه شیوه اتخاذ می شوند؟ (توسط مدیر پروژه و یا به شیوه اجماع)
شناخت صحیح ترجیحات می تواند به شما کمک کند تا مسیر شغلی خود که واقعا از آن لذت میبرید را پیدا کنید و پیش از اینکه دست به خطر تغییر و یا ترک شغل کنونی خود بزنید مشخص می کند که آیا این شغل مناسب روحیات شما هست یا خیر. هر چه بیشتر خود را بشناسید، انتخاب شغل دلخواهتان نیز آسانتر خواهد شد.
شغل مناسب تیپ حسی (S) :
تحقیقات نشان داده اند که کار کردن در سمتی که تطابق زیادی با علایق شخصی هر فرد دارد، وابستگی زیادی به رضایت کاری دارد. زمانیکه شناخت زیادی از توانمندی های منحصربفرد خود داشته باشید، بهتر می توانید تصمیم بگیرید که چه نوع تغییر کاری می تواند برای شما معنادار باشد.
اکثر تیپ های حسی از انجام کارهای دقیق لذت می برند. آنها از شرکت ها و سمت هایی خوششان می آید که دارای استانداردها و قوانین ثابت و مشخصی باشند. همچنین این دسته از افراد علاقه خاصی در بکاربردن مهارت های و تجارب کنونی خود در کارهایشان دارند. اگر شما یک حسی هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- شغل مورد نظر شما چه مقدار اطلاعات جزئی و دقیق را می طلبد؟
- تاریخچه کار موردنظرتان چیست؟
- آیا سازمان یا سمت دلخواه شما دارای چارچوب مشخصی بوده و یا به تازگی ایجاد شده است؟
- تجربه های شخصی شما که با موقعیت جدیدتان رابطه دارد چیست؟
- چه فرایندهایی در دپارتمان یا سمت جدیدتان در حال اجرا می باشد؟
- چه نوع مهارت و دانشی در اختیار دارید که می توانید در سمت جدیدتان بکار ببرید؟
سیستم ارزیابی MBTI می تواند به شما کمک کند تا موارد بیشتری را در مورد شغلی که از آن لذت می برید، چگونه ترجیح می دهید تا آنرا انجام دهید و نیز محیط کاری که بیشترین رضایت را از آن داشته باشید ، به شما آموزش دهد.
شغل مناسب تیپ شمّی (N) :
برای شغل ایده آل خود یک تصویر ذهنی ایجاد کرده و برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنید. تجربه های شغل جدید می تواند شامل موارد ذیل باشد: ساختن شبکه ارتباطی، تخصیص وقت و انرژی ویژه مرتبط با کار برای رسیدن به آنچه که می خواهید انجام دهید، مطالعه در مورد سمت جدیدی که به دست می آورید، گرفتن بازخورد از مدرس و کارآموز رسمیتان و یا شرکت در برنامه های آموزشی.
تیپ های شمی یا شهودی معمولا از محیط های کاری که در آنها امکان ایده پردازی و یا رویکردهای خلاقانه باشد بسیار لذت می برند. آنها برنامه زمانی و کاری قابل انعطافی را ترجیح می دهند که شامل حل مسائل جدید باشد. اگر شما یک شهودی هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- آیا مدیر و یا اعضای پروژه از ایده های جدید استقبال می کنند؟
- چه مقدار روزمرگی و کار روتین مورد انتظار است؟
- تیم از نظر محیط کاری، ساعت و محل کار چه مقدار انعطاف پذیری دارد؟
- برخی از نمونه های رویکردها و راه حل های جدید و خلاقانه که سازمان برای حل مشکلات به کار برده چه چیزهایی
می باشند؟ - آیا سازمان و یا تیم دارای یک تصویر ذهنی واضح و قابل تعریف می باشد؟
- فرصت های آموزشی در افق آتی سازمان چیست؟
فرایند شغلی و حرفه ای موفق زمانی شروع می شود که شما یک تصویر ذهنی برای خود بسازید، از تصویز ذهنی خود به سمت برنامه ریزی کاری حرکت کرده و در مورد آن با کسانی که شما را پشتیبانی می کنند به بحث و گفتگو بپردازید.
شغل مناسب تیپ تفکری (T) :
پس از اینکه سالیان متمادی را بر روی کارکردن در شغل کنونی خود صرف کرده اید، بسیار مشکل به نظر می رسد که بخواهید در شغل خود تغییر عمده ای را ایجاد کنید. رفتن به یک حوزه کاری جدید، جابجا کردن خانواده یا شروع دوباره از نقطه صفر تصمیم دشواری است. اطلاع داشتن در مورد تیپ ها می تواند به شما کمک کند تا رفتار اصلی خود، تعاملاتتان با دیگران و محیط کاری، سمت کاری و وظایفی که بیشترین تطابق با ترجیحاتتان را داشته باشد به خوبی شناخته و تصمیم نهایی خود در مورد تغییر شغلتان را به درستی اتخاذ نمایید. اکثر تیپ های تفکری از شغل هایی خوششان می آید که شامل تحلیل هدفمند اطلاعات، ارزیابی بی طرفانه گزینه ها، و تصمیم گیری غیرشخصی و منطقی باشد.
اگر شما یک تفکری هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- آیا شغل موردنظر مستلزم تحلیل منطقی اطلاعات است؟
- زمان تصمیم گیری های حساس و کلیدی چه معیارهایی استفاده می شود؟
- دیگران در فرایند تصمیم گیری چه میزان دخیل می شوند؟
- چه اطلاعاتی در دسترس بوده و چه سیستم هایی برای مدیریت آنها وجود دارد؟
- آیا برای بررسی و سنجیدن موفقیت، معیارها و مقیاس های واضح وجود دارد؟
- کارآمدی سمت موردنظرتان چگونه مورد ارزیابی قرار می گیرد؟
درخواست برای تشریح واضح شغل مورد دلخواهتان و اهداف کلیدی و ملاقات با کسانی که با آنها کار می کنید پیش از آنکه موقعیت و سمت جدیدی را بپذیرید می تواند به شما کمک کند تا این موضوع را بررسی کنید که محیط کاری و سمت جدید به چه اندازه با علایق شما سازگار خواهد بود.
شغل مناسب تیپ احساسی (F) :
بهترین نصیحت کاری که تا کنون گرفته ام این است: “کاری را پیدا کن که عاشق انجام دادنش هستی، پول خودش بعد از این کار خواهد آمد”. اگر شما اول از همه آن کارها را پیدا کردید اجرا کردن این نصیحت نسبتاً آسان خواهد بود. گاهی اوقات تصور این مساله که از محیط امن کاری کنونی خود پا فراتر نهید و خطر راه انداختن یک کسب و کار جدید، شروع یک شغل جدید یا بازگشت به سر کلاس درس را بپذیرید مشکل به نظر می رسد. وقتی ترجیحاتتان را شناختید تصمیم گیری در مورد شغل جدید در هر مرحله از مسیر شغلی که باشید امری آسان خواهد بود.
اکثر تیپ های احساسی از کارهایی خوششان می آید که به آنها اجازه دهد تا بر روی مسائل و اصول اخلاقی تمرکز کنند. این دسته از افراد اشتیاق خاصی به محیط های موزون و هماهنگ داشته و دوست دارند دیگران را نیز در تصمیم گیری ها شرکت داده و مورد توجه قرار دهند. اگر شما یک احساسی هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- آیا سازمان دارای مجموعه مشخصی از ارزش هاست که بتوان با آنها کار کرد؟
- محیط کاری تا چه میزان رقابتی است؟
- به افراد موجود در محیط کار تا چه حد می توان نزدیک شد؟
- در آخرین تصمیم مهم و عمده تیم، چه عواملی در نظر گرفته می شوند؟ چه کسانی در این کار شرکت داده می شوند؟
- مدیر و یا اعضای پروژه به تناقضات و اختلافات با چه دیدی می نگرند؟
- چه قوانینی برای هدایت تصمیم گیری و کار گروهی وجود دارد؟
شغل ایده آل آن شغلی است که بیشترین سازگاری را با روحیه شما داشته و با اهداف بلندمدت، مهارت های منحصربفرد، تجربه ها، پیش زمینه و موفقیت های شما همخوانی داشته باشد.
شغل مناسب تیپ داوری کننده (J) :
تهیه برنامه شغلی با اهداف کوتاه مدت و بلند مدت قدمی حیاتی برای دستیابی به آرزوهای کاریتان است. افرادی که می توانند در دستیابی شما به اهدافتان کمک کنند شناسایی کرده و علایقتان را با آنها رد و بدل کنید. به محض اینکه برنامه ها و ترجیحاتتان را با دیگران به اشتراک بگذارید، آنها نیز شروع به حمایت شما در مسیر پیشرفت و موفقیتتان خواهند نمود.
معمولا افرادی که دارای ترجیح داوری کننده هستند از کارکردن طبق برنامه با اهداف واضح و مشخص لذت می برند. این نوع افراد زمانی به اوج رضایت و خرسندی می رسند که کار به طور کامل انجام شده باشد. آنها از محیط کاری که دارای قوانین روشن و مسیر رو به جلو باشد بسیار استقبال می کنند.
اگر شما دارای ترجیح داوری کننده هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- اهداف آینده برای سمتی که قصد کار کردن در آن را دارید چیست؟
- آیا سمت موردنظر دارای توصیف کاری مشخص است یا قرار است توسعه داده شود؟
- آیا هنگامیکه به اهداف دست یافته شد، سمت موردنظر برای دیگران واضح و آشکار خواهد بود؟
- فرایند دستیابی به اهداف چگونه و هر چند وقت یکبار مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد؟
- آیا سازمان دارای استراتژی سه تا پنج ساله بوده و یا برنامه ها در همان زمان اجرا تهیه میگردند؟
برنامه ریزی موفق برای شغل دلخواه همچنین نیازمند تطبیق دادن مرتب اهداف با یکدیگر بوده و در کل باید شرایط اقتصادی و گرایش های کسب و کاری بازار را به طور دقیق مورد ملاحظه قرار داد. دانش کاری، محیط عمومی کسب و کار، و تیپ می توانند شما را در یافتن گزینه های مناسب شغلی که بتواند بهترین تناسب را با ترجیحات و اهداف منحصربفرد شما داشته باشد کمک کنند.
شغل مناسب تیپ ملاحظه گر (P) :
تغییر شغل یا حرفه کاری برای کسانی که با آغوش باز از تجربه کردن استقبال می کنند می تواند بسیار هیجان انگیز و ماجراجویانه باشد.
شما در سرتاسر عمر خود تصمیماتی میگیرد که می تواند بر روی موفقیت کاری و رضایت شخصی که از کارتان بدست می آورید تأثیرگذار باشد. بخش اعظمی از مردم وقت زیادی را صرف کار کردن می کنند، گاهی اوقات خیلی بیشتر از آن زمانی که باید با خانواده و دوستانشان باشند. خیلی مهم است که شما تصمیماتی را برای انتخاب شغل مناسب اتخاذ کنید که بیشترین همخوانی و انطباق را با ترجیحات شما داشته باشد تا بتواند به حداکثر رضایت برسید.
اکثر کسانی که دارای ترجیح ملاحظه گری می باشند از محیط های کاری که به آنها اجازه تغییر و کسب اطلاعات جدید را بدهد به شدت استقبال می کنند. این نوع افراد معمولا در محیط هایی احساس راحتی می کنند که بر روی چندین پروژه کار می کنند و به رویکردها و راه حل های جدید برای موقعیت ها و مشکلات مشابه اهمیت قائل می شوند.
اگر شما دارای ترجیح ملاحظه گری هستید، چند سوال وجود دارد که بهتر است به طور کامل به آن فکر کرده و یا هنگام مصاحبه برای ورود به شغل یا محیط کار جدید بپرسید:
- آهنگ و سرعت تغییرات در سازمان چقدر است؟
- تیم کاری چگونه تصمیمات را ارزیابی و با تغییرات منطبق می شوند؟
- آیا در کار امکان انجام دادن چند کار وجود دارد؟
- سمت موردنظر مسئولیت چند پروژه و یا نوآوری را دارد؟
- آیا افرادی که با آنها کار می کنم قابلیت پذیرش راه حل های جدید را دارند؟
- رویکردها و راه حل هایی که سازمان در یک یا دو سال اخیر برای مسائل پیش رو اتخاذ کرده چه چیزهایی بوده است؟
مساله مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که در طول مصاحبه کاری انعطاف پذیری خود را باید حفظ کنید. به دقت گوش کنید و حوزه های کاری که بیشترین و کمترین علاقه به آنها را دارید شناسایی کنید. سپس راهی را انتخاب کنید که بیشتری تطابق را با توانایی های منحصربفرد شما داشته باشد.
آخرین دیدگاهها